En av Sveriges alla tiders skidåkare Thomas Wassberg fyller 60 år i dag. Nu hyllar Juha Mieto, Torgny Mogren och Petter Northug legendaren.
15 kilometer klassiskt i Lake Placid 1980 tillhör vinter-OS-historiens mest omtalade tävlingar. Thomas Wassberg besegrar Juha Mieto med en hundradels sekund – en marginal som inte ens är möjlig i dagens skidtävlingar.
Expressen listar segern som Wassbergs mest klassiska ögonblick i karriären. Wassberg ville dela guldet med Mieto, men finländaren vägrade.
Den minimala marginalen mellan Juha Mieto (t.v.) och Thomas Wassberg (i mitten) på Lake Placids 15 kilometer ledde till en regeländring. Bronset i tävlingen gick till Ove Aunli.Juha Mieto, Thomas Wassberg och Ove Aunli efter 15 km (k), Lake Placid 1980.Bild: All Over Press
Nu, drygt 37 år senare, gratulerar ”ärkerivalen” – som Mieto kallas – Thomas Wassberg på 60-årsdagen.
– Världens varmaste gratulationer! En finare och hederligare man och motståndare kan jag inte tänka mig. I skidhistorien tillhör Thomas de största, alldeles efter åkare som Sixten Jernberg och Veikko Hakulinen, säger Mieto till Expressen.
– Jag gratulerade Thomas redan förra veckan då vi träffades med Oddvar Brå i Norge, Oddvar blev ju nyligen 65. Nu välkomnar jag respektive herrarna i den riktiga veteranklassen, fortsätter 66-årige Mieto.
”Nu är bollen din, pojkjävel”
Thomas Wassberg vann sammanlagt fyra OS-guld under karriären och därtill sju VM-medaljer, varav tre av ädlaste valör. Hans betydelse för svensk skidåkning är stor.
– När jag kom till Åsarna var han en ikon och förebild för mig, en person jag som jag såg upp till. Det var väldigt värdefullt för mig att få börja min karriär tillsammans med honom, säger Torgny Mogren.
Åtta år yngre Mogren, som tränade och tävlade tillsammans med Wassberg, beskriver 60-åringen som ”lite bufflig” och bjuder på ett minne som visar hur Wassberg är som person.
– Jag skulle köra min första stafett i ett stort mästerskap och ville helst slippa köra den sista sträckan, men nu blev det så och jag var lite nervös. Men när Thomas kom in och växlade över till mig knackade han mig på ryggen och sa: "Nu är bollen din, pojkjävel!". Det var exakt så han var, burdus men med ett gott hjärta.
Thomas Wassberg är fyrfaldig olympisk mästare.Thomas Wassberg, 1985.Bild: All Over Press
Även dagens skidkung Petter Northug passar på att hylla Thomas Wassberg i Expressens artikel.
– Jag ber att få gratulera på födelsedagen. Wassberg är ju en legendar. En innovativ och råbarkad femmilsmästare, säger norrmannen.
Belgaren Daan Myngheer har drabbats av en hjärtattack under den första etappen av cykelloppet Critérium International på Korsika. 22-åringen ligger nu i koma men hans läge är stabilt.
Det var med 25 kilometer kvar av lördagens lopp som Myngheer kollapsade. 22-åringen fick omedelbart förstahjälp och fördes sedan med ambulans till sjukhus och därefter vidare med helikopter till Ajaccio för specialvård.
Myngheer ligger nu i koma, men tävlingsdirektören Christian Prudhomme kommer med lugnande besked.
– Läget är stabilt och det ser inte längre lika oroväckande ut som på morgonen, men vi måste vara försiktiga, säger Prudhomme enligt nyhetsbyrån AFP.
Stallkamraten Louis Verhelst berättar för belgisk tv att Myngheer kände sig dålig redan före loppet, skriver Cycling Weekly. Myngheer genomgick en läkargranskning i november och förklarades frisk.
– Vi vet inte ännu om hjärtattacken inträffade före eller efter att han föll, berättar stallchefen Michael Dernies till tidningen Het Nieuwsblad.
Anna von Wendt var årets komet inom finländsk dressyrritt ifjol. Nu siktar hon och hästen Denzel på nya framgångar.
”En sak är säker: Finland har ännu en ung ryttare som har rätt attityd för att göra den här sporten mer populär i landet. Inte bara genom framgång och sin personlighet, utan också genom en passion för hästar.”
Så avslutade Eurodressage sin beskrivning av Anna von Wendt – eller ”polstjärnan på uppgång” som de kallar henne – i sin långa artikel vid årsskiftet.
Orsaken till besöket i Björkboda på Kimitoön var enkelt: Anna von Wendt var fjolårets stora komet inom finländsk dressyr.
Anna von Wendt med trotjänaren Denzel.Anna von Wendt, Björkboda, 23.3.2016Bild: Yle
von Wendt med hästen Denzel förbättrade sina poäng med åtta procentenheter, vilket är enormt mycket i dressyr, och steg upp som fyra i Finlands ranking. Året fick ett perfekt avslut med guld i inomhus-FM i november.
– Det blev bättre och bättre hela tiden och slutade med seger i hallmästerskapen, så det var ett riktigt fint åt. Bästa säsongen någonsin, säger von Wendt till Yle Sporten.
Skulle du kalla det ett genombrott på den nationella sidan?
– Den nationella, och kanske också den internationella sidan, eftersom det ändå blev flera placeringar i världscupen och också Helsinki Horse Show, svarar von Wendt.
Kan explodera ibland
I Helsinki Horse Show kom hon trea i friprogrammet (kür) med rekordpoängen 69,9 procent, medan Grand Prix-personbästat lyder 66,9 procent från vinterns segerrika inomhus-FM i Ypäjä.
I och med fjolårslyftet tog von Wendt steget upp i A-landslaget med den tyskättade valacken Denzel, som hon själv har skolat i snart tio års tid.
– Egentligen är ju hästarna toppidrottarna i den här grenen, medan jag i princip är deras personliga tränare, förklarar von Wendt från hästryggen medan Denzel utför sitt träningspass.
När träningen är över och intervjun tar vid ställer sig Denzel snällt bredvid sin ägare.
– Denzel är ganska lugn så här i vardagen, men sen kan den explodera ibland. Den har en ganska färggrann personlighet. Den tycker om att vara på tävling och när saker händer, beskriver von Wendt.
– Med tanke på dressyr är det bra att den rätta energin finns, det gäller bara att få ut den på banan. Men Denzel är en riktigt fin häst med många sidor.
Terhi Stegars är för tillfället klar etta i dressyr i Finland.Terhi Stegars, februari 2016.Bild: Jacques Toffi / All Over Press
13-åriga Denzel har några goda år kvar och kan till exempel hålla god nivå i EM nästa år, men om Anna von Wendt vill delta i OS måste det ske med en yngre förmåga.
– Jag har sex hästar i träning hela tiden och två 8-9-åringar är riktigt lovande, säger von Wendt och fortsätter att talangfulla Frederik och Pitstop borde kunna komma upp på GP-nivå inom två år.
Fina förhållanden på hemgården
Med sina 30 år är Anna von Wendt långt ifrån en föredetting i dressyrkretsar – Kyra Kyrklund tävlade exempelvis i OS som 56-åring.
– Alltid säger man ju att det skulle vara jättefint att rida i stortävlingar under Finlands flagga och kanske det blir OS nån dag, vem vet. Det är det man önskat och haft som mål sen liten flicka, ler von Wendt.
von Wendt har det väl förspänt på hemgården i Björkboda på Kimitoön där hon även sköter om jordbruket och gårdens andra verksamheter. Gården har två stall, varav det ena är byggt i samband med en fullstor manege som stod klar ifjol.
Faciliteterna i Björkboda är högklassiga med bland annat en fullstor manege.Manegen, som stod klar 2015, i Björkboda hos Anna von Wendt, 23.3.2016.Bild: Yle/Janne Isaksson
I åtta års tid vistades hon stora delar av vinterhalvåret i norra Tyskland, där hon tränade under den tyska landslagslotsen Jonny Hilberath, men nu håller hon för det mesta till i Björkboda.
– Det är förstås ganska långa resor ut till Europa och Norden, Björkboda är inte direkt mitt i universum, säger von Wendt med ett skratt.
Trivs bland hästarna
Tränaren Lilli Luoma kan följa med träningarna via ett videosystem som installerats i manegen. Sedan årsskiftet representerar von Wendt sin egen förening Björkboda Dressage och det mesta i livet cirkulerar kring hästarna.
– Nog kretsar allt kring hästarna, det är lite som en livsstil. Nog måste man hålla på med det helhjärtat, det är så mycket som krävs, konstaterar von Wendt.
Vad är det bästa med att syssla med hästar dag ut och dag in?
– Kanske det när man märker att både de och en själv utvecklas. Det är jätteroligt att se man kan hålla på med en häst i tio år och den bara blir bättre hela tiden, att utvecklas tillsammans.
– Och man får ju vara ute. Hästarna är fina djur och det är trevligt att hålla på med dem, så jag klagar inte, avslutar Anna von Wendt med ett brett leende.
I år vill Anna von Wendt få upp sina poäng närmare 70 procent.Anna von Wendt, Björkboda, 23.3.2016Bild: Yle/Janne Isaksson
Tre spelare från ishockeyligalaget TPS har polisanmälts med anledning av förra helgens händelser i kvartsfinalmatchen mot Kärpät, rapporterar Iltalehti.
Det är sannolikt en åskådare som polisanmält Patrik Moisio, Ilkka Pikkarainen och Jonne Virtanen, som samtliga åkte på matchstraff i förra lördagens match mot Kärpät i Åbohallen. Moisio tilldelades de facto två matchstraff och slog alla tiders utvisningsrekord för en ligamatch.
Ligan bestraffade TPS och bötfällde klubben på 9000 euro. Moisio stängdes av i fyra och Pikkarainen i två matcher, och tränaren Ari-Pekka Selin därtill i en match.
– Polisanmälan har gjorts med anledning av den matchen. De ifrågavarande spelarna nämns, men de har inte direkt pekats ut som misstänkta för brott, berättar kriminalöverkonstapel Juha-Pekka Viitaniemi till Iltalehti.
Patrik Moisio gick het förra lördagen.Patrik Moisio, TPS-Kärpät, mars 2016.Bild: Yle / Tomi Hänninen
I polisanmälan ombeds polisen undersöka om spelarna gjort sig skyldiga till misshandel. Fallet leder knappast till åtal, menar Viitaniemi och syftar på flera liknande fall.
– Tidigare har situationer där spelare försöker provocera motståndare alltid ansetts höra till spelet. Och de som spelar ishockey har gått med på att de provoceras och ibland blir pucklade med handskar och klubba.
Även faktum att ligan redan delat ut straff för påhoppen talar emot ett åtal. Konceptet dubbel straffbarhet tillämpas inte i Finland, konstaterar Viitaniemi.
Kvartsfinalserien mellan TPS och Kärpät står för tillfället 3-2 till de regerande mästarna från Uleåborg. Följande match spelas i Åbohallen på måndag. Fyra segrar krävs för avancemang.
Det blev en kort sejour för Mikko Rantanen i NHL-laget Colorado Avalanche. Guldkaptenen från junior-VM återvänder nu till AHL – och siktar på vårens senior-VM.
Mikko Rantanen är en stor del av Colorados framtid, konstaterade chefstränaren Patrick Roy för ett par veckor sedan efter att finländaren slagit nytt poängrekord för nykomlingar i AHL-klubben San Antonio Rampage.
Kort därefter lyftes Rantanen upp i Avalanches uppställning, där han hann spela tre matcher innan det nu bär av tillbaka ner i farmen.
Lördagskvällens kamp mot Minnesota Wild var Rantanens nionde i NHL, där han inte ännu öppnat poängkontot. I AHL lyder säsongens saldo 21+31=52 på 44 matcher, med vilket han är sexa i poängligan och etta bland nykomlingar.
”Redo att åka till VM”
Om Rantanen hade spelat också en tionde match i NHL hade hans treåriga rookiekontrakt kommit ikraft redan nu, vilket Colorado gärna vill undvika.
Vid årsskiftet lyfte Rantanen bucklan som lagkapten för Finlands segerrika juniorlandslag. Nu meddelar 19-åringen att han för ett par veckor sedan diskuterade ett potentiellt senior-VM med lejonlotsen Kari Jalonen.
– Jag har lite tänkt på turneringen, men inte för mycket. Jag är i bra skick och skulle ha energi att spela vidare, så jag är redo att åka. Men vi ser först hur det går för Colorado, säger Rantanen till Urheilusanomat.
San Antonios säsong tar slut i grundserien, medan Colorado ligger fem poäng bakom Minnesota i kampen om en slutspelsplats i NHL. VM i Ryssland inleds den 6 maj.
Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag – från botten till toppen – inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar HIFK på sjätte plats.
HIFK syntes och hördes mer än någon annan liganykomling på mannaminne. Lagets supportrar såg till att stämningen var på topp i matcherna och laget försökte svara genom att prestera så gott de kunde på planen. 13 av HIFK:s matcher slutade oavgjort, vilket var mest i hela ligan.
Lagets försvar fungerade hyfsat ifjol och det mesta tyder på att samma takt fortsätter i år. Mittbacksparet Tuomas Aho - Pauli Kuusijärvi håller stabil liganivå och därtill finns duktiga ersättare.
HIFK hoppas på att bli vassare i anfallet och man har fått en potentiell målspruta i Juho Mäkelä som kom från VPS. På sikt kan unga Daniel Rantanen visa sig bli minst lika viktig för laget – ifall han inte hinner sticka utomlands före det som Fredrik Lassas efter förra säsongen.
På pappret är HIFK aningen vassare än ifjol. Laget har också mer ligarutin än tidigare. Efter förra säsongens publikfest kommer HIFK också att tända till motståndarna. Laget får prestera på topp i varje match för att uppfylla Yle Sportens uppskattning.
Ifjol slutade samtliga Helsingforsderbyn mot HJK 1–1. Följande chans till att kunna kalla sig Stadin Kingit på riktigt kommer den 26 maj.
Yle Sportens uppskattning om placering 2016
6:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)
Ligaplaceringarna under 2010-talet
2015: 7:e
2014: 1:a i division 1 -> avancemang
2013: 1:a i östra zonen i division 2 -> avancemang
2012: 10:e i division 1 -> degradering
2011: 9:e i division 1
2010: 1:a i grupp A i division 2 -> avancemang
Aleksander Barkov har redan ett bra tag målats upp som en blivande storstjärna i NHL. Själv tar han berömmen med ro, men medger att jämförelsen med Pavel Datsiuk värmer.
Det var Florida Panthers erfarna målvakt Roberto Luongo som jämförde sin lagkamrat med Detroit Red Wings ryske stjärncenter i en intervju förra veckan.
– Han påminner mig mycket om Pavel Datsiuk. Sättet han skrinnar på och hanterar pucken och tar pucken av andra spelare, sade Luongo enligt Sportsnet.
– Jag tror inte han ännu vet hur bra han är. Det kommer att bli ganska skrämmande då han förstår att han kan vara en av de bästa i hela ligan.
Pavel Datsiuk (t.v.) har tre gånger tilldelats Selke Trophy som NHL:s bästa defensiva forward.Pavel Datsiuk, mars 2016.Bild: All Over Press
I en intervju med nyhetsbyrån FNB kommer Barkov av sig när han får höra om Luongos beröm.
– Jättefint att höra att han sagt så. Han är ändå en av världens genom tiderna bästa målvakter och sett en hel del, säger Barkov.
Försöker njuta av varje sekund
Barkov, 20, valdes som tvåa i NHL-draften 2013 och har motsvarat förväntningarna i Florida. Denna säsong har han samlat 47 poäng (23+24) på 58 matcher och dessutom gjort ett styvt jobb i defensiven.
– Man får inte vara nöjd mitt under säsongen, eftersom belåtenhet gör att utvecklingen stannar av, säger Barkov vars Panthers toppar sin division efter lördagens seger över Tampa Bay.
– I det här skedet av säsongen måste man ännu kunna bättra på. Vi är på god väg mot slutspel och många viktiga matcher återstår att spela.
Barkov kommer att höra till Finlands viktigaste spelare i höstens World Cup.Aleksander Barkov, VM 2015.Bild: All Over Press
Florida Panthers har under de senaste åren kravlat upp från bottenträsket till ett lag som tas på allvar. Tapparafostrade Barkov stortrivs i pantertröjan som han burit sedan hösten 2013.
– Jag lever min dröm. Varje dag, varje sekund försöker jag njuta av att spela och överlag vara här.
Succén fortsätter för England. Efter en fenomenal insats mot Tyskland är Roy Hodgson en lycklig förbundskapten. ”Det var en suverän insats.”
England låg under med 2–0 i landskampen mot Tyskland. Då stod Three Lions för en stark vändning. Harry Kane, Jamie Vardy och Eric Dier sänkte med varsitt mål tyskarna i Berlin.
Engelsk press var så lyrisk i sitt omdöme som bara de kan vara efteråt. Och Roy Hodgson hjälpte till.
– Jag hoppas på att min bästa kväll som förbundskapten är framför mig, men det här var min bästa kväll hittills. Det ger jag er, sade han enligt The Guardian.
Ray Lewington och Roy Hodgson.Ray Lewington och Roy Hodgson.Bild: Rex Features/All Over Press
"Upplyfta på en tron"
England laddar för fullt inför sommarens EM i Frankrike. Där ställs laget mot Wales, Ryssland och Slovakien i en på pappret mer än överkomlig grupp.
Hodgson tycker att hans unga och talangfulla England börjar hitta rätt.
– Jag har känt ett tag att det här börjar se ut som något bra. Om vi kan hålla ihop den här gruppen av spelare och ge dem självförtroende, kan vi ha en intressant framtid.
– Det som oroar mig är att den kritik vi har fått tidigare kommer att bli bortglömd och att spelarna blir upplyfta på en tron. Det här laget utvecklas fortfarande.
Lite mästerskapsrutin
England ställde upp med ett oerfaret lag mot Tyskland. Med stor sannolikhet kommer det engelska EM-laget också att ha relativt lite mästerskapsrutin i ryggsäcken.
– Spelarna måste få lära sig av misstag. Vi har fyra matcher kvar före EM och ett bra mantra för oss är att inte vara rädda, utan gå för det, säger Hodgson.
Jesse Puljujärvi är tillbaka från sin skada i Kärpäts kvartsfinalserie mot TPS. Det kickstartade också Kärpäts slutspelsmotor. Nu får JVM-hjälten beröm – av en annan guldhjälte från i vintras.
Sedan grundseriefinalen mot HIFK med några omgångar kvar har Jesse Puljujärvi inte spelat en match för Kärpät. Han klev av skadad i den tredje perioden – samtidigt som Uleåborg och resten av Ishockeyfinland drog efter andan.
Hur allvarlig var Puljujärvis skada? Var slutspelet i fara? Var ett eventuellt VM i Ryssland i maj i riskzonen?
I lördagens femte kvartsfinal var Puljujärvi tillbaka i Kärpäts uppställning. En hel hockeynation kunde andas ut – och vårens slutspelsmotståndare fick börja svettas.
Jesse Puljujärvi var en viktig kugge i Finlands guldlag i junior-VM.Jesse Puljujärvi var en viktig kugge i Finlands guldlag i junior-VM.Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press
Snurrade i offensiv zon
Puljujärvi bildade tillsammans med Sebastian Aho och Mika Pyörälä ett fruktansvärt offensivt hot mot TPS. Kedjan snurrade runt i offensiv zon mest hela tiden.
I slutet av matchen satte Puljujärvi sitt första mål i vårens slutspel till 5–2. Supertalangen är tillbaka på allvar – och får en hyllning av Aho.
– Han kom in och hade galet mycket energi. Han tillför alltid något med sin skridskoåkning, säger Aho enligt Ilta-Sanomat.
"Ingen lek"
Efter tre veckor i sjukstugan visade Puljujärvi verkligen varför han väntas gå bland de tre första i sommarens NHL-draft. Yttern, som tog hem poängligan när Finland tog JVM-guld på hemmaplan vid årsskiftet, säger att energin behövs i ett slutspel.
– Det här är ingen lek. Det krävs alltid hundra procent. På grund av det var jag också lite nervös före matchen, säger Puljujärvi.
Kärpät leder kvartsfinalserien mot TPS med 3–2 i matcher. Den sjätte drabbningen spelas på måndag i Åbo. Då kan Kärpät sätta punkt för serien och avancera till semifinal.
En fotbollsförnedring senare står vi med en tydlig fråga: Hur ska Hasse Backes Finland undvika att skämma ut sig i VM-kvalet? Det blir en nästintill omöjlig kamp mot klockan.
Hasse Backes smekmånad som finländsk förbundskapten blev inte lång. Den tog slut i lördags kväll. Inte ens om man sökte med ljus och lykta efter något positivt hittade man en strimma av hopp.
I skrivande stund pågår en kriskantad resa mot nästa prövning. Fotbollslandslaget förtjänar nästan att gå till Oslo efter den katastrofartade insatsen mot ett b-betonat Polen.
Hur illa får det se ut? Hur bottenlöst uselt kan det egentligen bli?
Ett knappt dygn efter slutsignalen i Polen är det omedelbara svaret att vi redan har nått botten under Hasse Backes ledning. Åtminstone får vi hoppas på det. Annars är vi riktigt, riktigt illa ute.
Sanningen: Inget motstånd
I tysk tv vevades repriser från Polens 5–0-kross mot Finland på lördagen. Tyskarna konstaterade att deras EM-motståndare – som dessutom slog den regerande världsmästaren i kvalet till sommarens slutspel – spelade utan motstånd i Wroclaw.
Så kan man uttrycka det. Det är ju den förbannade sanningen.
Vi ska inte blunda och tro att Hasse Backe ska frälsa finländsk landslagsfotboll. Jag hyser inga sådana förhoppningar. Om måttstocken för godkänt resultat är att Backe ska lyckas med bragden att föra detta Finland till VM i Ryssland, kan vi lika gärna kasta ner honom i ett hål med tio lejon som inte har ätit på en vecka.
Mina förväntningar är att han ska reda upp, organisera och göra Finland svårslaget. Det är mer realistiskt. De som inte insåg att ribban ska ligga ungefär där efter påsksmällen i Polen bör se sig i spegeln en stund.
Total förnedring
Backe pratade om en katastrof och en mardröm i intervjuerna efteråt. Jag vill påstå att det var total förnedring – och fallet blir så mycket tydligare när förhoppningarna har blåsts upp.
Backe var ett snudd på perfekt val till ett omöjligt jobb förra sommaren. Finländare är inte idrottstokiga. Finländare är framgångsfebriga. Om landslagets kräftgång fortsätter under den stentuffa våren (herregud, man vågar knappt tänka på att Finland ska möta EM-laddande Belgien och Italien i juni), kan en stor del av luften ha gått ur den finländska fotbollssjälen innan höstens VM-kval ens har börjat.
Det är givetvis alldeles för tidigt att korsfästa Backe. Svensken behöver få tid på sig – en total bristvara i landslagssammanhang. Det återstår ett halvår tills Backes Finland ska spela sin första tävlingsmatch mot Island i Reykjavik. Samtidigt är det redan oerhört bråttom.
VM-kvalet kan bli en skärseld
Hur i helsike ska Finland göra för att inte skämma ut sig fullständigt i VM-kvalet? Kroatien, Turkiet, Island och Ukraina benämnde Backe tidigare som en ”intressant kvalgrupp”.
Kvalspelet kan bli en skärseld. Samtliga länder ska spela i EM i sommar. Det är i och för sig ett slutspel som var snudd på omöjligt att missa, men Finland, Liechtenstein, Luxemburg och några länder till får ta varandra i hand och titta på EM-fotboll från tv-soffan i sommar.
Under tiden måste den defensiva organisationen hittas i det finländska lägret. Det låter så tråkigt att det är roligare att vika tvätt, diska och dammsuga, men det är en fullständig nödvändighet.
Finlands sätt att inte skämma ut sig i VM-kvalet är att bomma igen butiken och svälja nyckeln. Gnetspel all over again. Det behärskar inte Finland just nu. Försvarsspelet var så virrigt mot Polens reserver att det finns skäl att vara orolig.
Backe jobbar med bakbundna händer både materialmässigt och tidsmässigt. Spelarna är inte speciellt vassa – och klockan tickar obönhörligen för fort redan nu.
Semifinalparen i Mestis är klara. För Karlebylaget Hermes tog det roliga slut i Joensuu.
Grundserietrean Jokipojat pressades ordentligt i kvartsfinalserien mot Hermes, men i den sjunde och helt avgörande matchen drog favoriten det längre strået. Som sista lag tog Joensuugänget sig till semifinal.
I lördags slog Hermes till och vann hemma i Karleby och fixade fram en sjunde match, men påsken slutade i moll.
Jokipojat tog tidigt ledningen med 2–0 och i den tredje perioden kom spiken i kistan. Hemmalaget vann till slut med 5–0 och skickade Hermes på sommarlov.
I Mestis-semifinalerna möts Jukurit och KeuPa samt Hokki och Jokipojat. Den första semifinalenmatchen spelas på onsdag.
Zlatan Ibrahimovic säger att Premier League-klubbar rycker i honom. Samtidigt fortsätter han att skämta om Eiffeltornet. ”Det är kul att det snackas.”
Paris Saint-Germain säkrade ligatiteln i Frankrike i mitten av mars. Efter det bekräftade Zlatan Ibrahimovic att han med all sannolikhet gör sin sista säsong i PSG.
I skämtsam ton sade svensken att det enda som kan hålla honom kvar i Paris är om staden ersätter Eiffeltornet med en staty av honom. Inför Sveriges landskamp mot Tjeckien på tisdag fortsätter han att skämta i ämnet.
– De håller på att kolla på storleken på statyn … Om den ska vara lika hög eller högre. Allvarligt talat, folk tycker det är kul när man är sig själv. Det här är samma Zlatan som vanligt. Det är kul att det snackas, säger han.
"Saker rullar i gång"
Under presskonferensen sade Ibrahimovic samma sak som tidigare angående framtiden.
– Jag har kontrakt med PSG till sista juni och vi för inte diskussioner. Men det känns som saker håller på att rulla i gång. Det är snart dags. Snart lägger vi korten på bordet och ser vilka möjligheter som finns. Jag tror det finns många.
– Jag har bara positivt att säga om PSG. Det sportsliga har varit magiskt. Nu kommer många stora saker att hända. Ha tålamod. Framtiden ser jäkligt bra ut.
Svensken bekräftar också att det finns intresse från engelskt håll.
– Yes, det finns intresse från Premier League. Vi får se vart det leder. Det här är som ett äktenskap. Båda parterna ska vilja samma sak. Men det är inget snack om att Premier League är den liga som det pratas mest om överlag.
Gör en kanonsäsong
Sverige laddar för fullt för sommarens EM. I torsdags föll laget mot Turkiet, men då var inte Ibra med. Mot Tjeckien är han tillbaka i uppställningen.
– Känslan i laget är positiv. De tio dagarna i höstas vid playoffet mot Danmark var riktigt bra. Vi hade mycket press på oss och fixade det.
Samtidigt gör Ibrahimovic en riktig kanonsäsong i PSG. Som 34-åring är han bättre än någonsin.
– Jag har bevisat att åldern bara är en siffra. Jag är ung i huvudet. Jag värmer bara upp. I fotboll är den mentala biten femtio procent och där har jag aldrig haft problem. Jag gör det jäkligt bra just nu.
I fjol blev han känd som Skorpionen i Sverige. Nu ska Simon Skrabb ta nästa steg i Gefle. Bitarna har fallit på plats nu, säger han.
Det var i den sista omgången av fjolårets allsvenska säsong som Simon Skrabb slog till med sitt drömmål. Åtvidabergspelaren satte en fullträff mot Gefle som röstades fram till årets mål på den svenska fotbollsgalan.
Nu har Jaroprodukten bytt klubb till just Gefle. Den 3 april öppnar Gävlelaget säsongen på hemmaplan mot Helsingborg.
Skrabb har fått stort förtroende från tränarhåll och lär vara en startspelare i premiären.
– Rent resultatmässigt har det gått tyngre för laget, men bitarna har fallit på plats nu. För mig har försäsongen gett mycket speltid. Jag ville inte gå till en klubb där mina kvalitéer inte hade räckt till och jag hade tvingats sitta på bänken, säger Skrabb enligt Yle.
Har landslaget som mål
Gefle har varit ett lag som ständigt haft ett nedflyttningshot hängande över sig. Laget har ändå klarat sig kvar och etablerat sig i allsvenskan.
– Vi har inget konkret mål. Vi vill utvecklas som klubb. Allt är ett snäpp bättre än i Åtvidaberg. Jag kan inte klaga på förhållandena, säger han.
I Gävle fortsätter också Skrabbs jakt på en landslagsplats. Han tillhör för tillfället U21-landslaget.
– A-landslaget har varit mitt mål sedan jag var liten och sprang runt med en boll där hemma. Jag vill med så fort som möjligt, säger Skrabb.
Det var väntat att Emilia Pikkarainen skulle ta hem FM-guldet på 50 meter fjäril. Hon lyckades krydda insatsen med nytt finländskt rekord.
I sim-FM i Helsingfors var Emilia Pikkarainen storfavorit på 50 meter fjäril. I söndagens final visade hon var skåpet ska stå – och presterade samtidigt en topptid.
Pikkarainen jagar en OS-plats på den dubbla distansen. I FM visade hon att farten finns där. Hennes segertid på 50 meter var 26,85, vilket är en putsning av det gamla rekordet med fyra hundradelar.
– Jag var mer avslappnad än på 100 meter. Hela vägen gick det bra. Jag hittar faktiskt inget att ändra på, säger Pikkarainen till Yle.
Hennes jakt på en OS-plats på 100 meter fjäril fortsätter redan den kommande veckan i Sverige.
”Var förvånad”
Jenna Laukkanen, som tog två EM-guld under kortbane-EM i Israel före jul, tog som väntat hem 100 meter bröstsim på söndagen. Laukkanen stannade på 1.08,20.
Den tiden var ungefär sex tiondelar från hennes rekord, men hon var ändå nöjd. Hon har tränat hårt på sistone.
– Jag var faktiskt lite förvånad när jag såg tiden. Det kändes tungt på morgonen, men tydligen fungerade det som en bra uppvärmning.
Mitt under säsongen anslöt Siim Liivik till HIFK. Nu uppger Expressen att HIFK:s rivjärn lämnar Helsingfors för spel i Sverige.
För tillfället spelar Siim Liivik hockeyslutspel i HIFK:s tröja. Grundserieettan leder sin kvartsfinalserie mot Pelicans med 3–2 och har matchboll på måndag.
Liivik kom till HIFK från Blues mitt under den här säsongen på grund av Esboklubbens enorma ekonomiska problem. Efter den här slutspelsvåren tyder ändå det mesta på att HIFK tappar sin tuffing.
Enligt säkra källor till Expressen är Liivik på väg till SHL-klubben Örebro. Tidningen uppger att allt redan är klart för en flytt.
Liiviks nuvarande kontrakt med HIFK sträcker sig över säsongen 2017–2018.
Chicago Blackhawks är klart för slutspel i NHL efter 3-2 bortasegern över Vancouver Canucks. Teuvo Teräväinen gjorde Chicagos snygga andra mål.
Matchen stod 1-1 i tredje perioden när Blackhawks dumpade in pucken i Vancouvers försvarszon. Poängligans toppnamn i NHL, Patrick Kane, var först på pucken och förde den bakom målet därifrån han skickade iväg en backhandpassning till Trevor van Riemsdyk som i sin tur levererade pucken genast till Teräväinen.
Finländaren var vaken i situationen och sköt direkt. Canucksmålvakten Ryan Miller var chanslös. 2-1-målet var Teräväinens 13:e fullträff under säsongen. Se målet här.
Andrew Ladd gjorde Chicagos segermål vid tiden 57.33. Den vinnande målvakten Scott Darling valdes till matchens bästa spelare.
Chicagos avancerar till slutspel
Tack vare segern över Vancouver säkrades Chicagos plats bland de åtta lagen i den östra zonen som spelar slutspel i vår. Chicago ligger på tredje plats i Central-divisionen bakom Dallas och St. Louis som sedan tidigare är klara för slutspel.
Det blir åttonde året i följd som Chicago spelar i playoffs i NHL.
Nattens NHL-resultat
Vancouver - Chicago 2-3
CHI: Teräväinen 1+0, 0, 18.11
Carolina - New Jersey 3-2
NJD: Ruutu 0+0, +1, 9.28
Jason Day är ny världsetta i den senaste golfrankingen som publicerades på måndag. Australiern vann sin andra tävling i följd på söndag.
Day gick inte att besegra i World Tourens matchspelsmästerskap i Austin, Texas i USA. Efter tre segrar i gruppspelet vann han i tur och ordning över Brandt Snedeker, Brooks Koepka, Rory McIlroy och Louis Oosthuizen som han mötte i finalen.
Segern på World Touren kom bara en vecka efter att han vann den prestigefyllda PGA Tour-tävlingen Arnold Palmer Invitational.
Var nära att avbryta på grund av diskbråck
Det mest otroliga med Days seger i Austin var att han slog sina motståndare med en ond rygg. Day var tvungen att ställa sig på knä i sin första match på onsdagen mot Greame McDowell då ryggen höll på att gå i lås. Flera i Days team vädjade till honom att kasta in handduken, speciellt då årets första majorturnering US Masters spelas om två veckor.
Day kände ändå att han hade en chans att vinna tävlingen. Hans rygg fick terapeutisk behandling sammanlagt i ungefär tio timmar under tävlingsdagarna.
Nu gäller det att se till att ryggen håller på Augusta National om två veckor där Day jagar sin första seger i Masters. Den första majorsegern kom ifjol då han vann PGA Championship.
De tre musketörerna Day, Spieth och McIlroy
Jason Day gick om Jordan Spieth i världsrankingen där han ligger på första plats för tredje gången. 28-åringen var etta vid två olika tillfällen under hösten 2015 i samband med att han säkrade totalsegern på PGA-touren.
21-årige Spieth hade hand om rankingens första plats från och med början av november. Fjolårets vinnare i Masters och US Open var världsetta för första gången i augusti ifjol.
Den tredje som kämpar om världsrankingens första plats är nordirländaren Rory McIlroy. Han har legat som rankingetta i 95 veckor sammanlagt. Senast var McIlroy världsetta i september. Nu är han trea i rankingen.
Efter 0-5 förlusten mot Polen på lördag möter Finland på lämpligare motstånd på tisdag i Oslo. Norge saknar stora stjärnor precis som Finland och ligger dessutom sämre till i världsrankingen.
Norge håller till på 51:a plats i Fifa-rankingen medan Finlands placering är 46:e.
Finland och Norge misslyckades med att ta sig till sommarens EM-slutspel. Norge kom trea i sin kvalgrupp och förlorade i playoff mot Ungern som var trea i Finlands grupp.
Norge träningsspelade på tordag mot Estland i en match som slutade 0-0. Truppen saknar stora stjärnor om man inte räknar med Real Madrids mittfältslöfte Martin Ødegaard, som inte spelade i matchen mot Estland.
Martin Ødegaard debuterade i herrlandslaget under EM-kalet.Martin Ødegaard debuterade i herrlandslaget under EM-kalet.Bild: All Over Press
Finland och Norge möttes i en landskamp senast år 2009. Den gången var Norge bättre i Oslo med 3-2. Finlands målskyttar i matchen för sju år sedan var Jonatan Johansson och Alexei Eremenko junior.
Finlans senaste seger över Norge är från år 2000 då Jari Litmanen med sina två mål och Shefki Kuqi med sin ena fullträff såg till att Norge fick ge sig med 1-3 på nybyggda Tölö fotbollsstadion.
Norges trupp mot Finland
Rune A. Jarstein – Hertha Berlin
André Hansen – Rosenborg
Ørjan Håskjold Nyland – Ingolstadt
Haitam Alesaami – IFK Göteborg
Jo Inge Berget – Malmö
Valon Berisha – Red Bull Salzburg
Adama Diomande – Hull
Omar Elabdellaoui – Olympiacos
Vegard Forren – Molde
Even Hovland – Nürnberg
Ruben Yttergård Jenssen – Kaiserslautern
Stefan Johansen – Celtic
Joshua King – Bournemouth
Martin Linnes – Galatasaray
Fredrik Midtsjø – Rosenborg
Håvard Nordtveit – Borussia Mönchengladbach
Ole Kristian Selnæs – St.Etienne
Per Ciljan Skjelbred – Hertha Berlin
Stefan Strandberg – Krasnodar
Jonas Svensson – Rosenborg
Alexander Toft Søderlund – St.Etienne
Martin Ødegaard – Real Madrid
Fredrik Gulbrandsen – Molde
25-årige Antoine Demoitie miste livet under cykelloppet Gent-Wevelgem på söndag. Belgiern föll och blev påkörd av en motorcykel.
Olyckan skedde i norra Frankrike i området Sainte-Marie-Cappel. Flera cyklister gick omkull i en krasch och Demoitie hamnade under en motorcykel.
Belgiern vårdades på sjukhus i Lille där han avled till följd av sina skador.
- Vi undersöker förhållandena som ledde till olyckan, säger Frederic Evrard från den lokala polisen.
Det 243 kilometer långa loppet från Gent till Wevelgem som avgörs på en dag går via norra Frankrike och är avsedd för proffscyklister. Slovaken Peter Sagan vann årets lopp.
Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar FC Inter på femte plats.
Job Dragstma har suttit klart längst på sin post av de tolv ligatränarna - efter att Pekka Lyyski lämnade tränarskapet för IFK Mariehamn efter förra säsongen. Säsongen 2016 lär bli den 60-årige holländarens sista i Åbokluben.
Inter gjorde en bättre säsong ifjol än vad många hade väntat sig. Spelartruppen är fortfarande tunn men slagkraftig - förutsatt att man klarar sig utan större skadebekymmer.
Inter-ikonen Magnus Bahne lade av efter säsongen 2015. De unga mittfältarlöftena Kaan Kairinen och Vincent Onovo har lämnat Åboklubben. På plussidan finns framför allt Faith Friday Obilor som var en av ligans bästa mittbackar ifjol i RoPS. Den 17-årige anfallaren Benjamin Källman suktar efter ligaerfarenhet efter flytten från EIF.
Yle Sportens uppskattning om placering 2016
5:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)
((vis:1046767))
Mästerskap
1 (2008)
Tränare
Job Dragtsma (sedan år 2007)
Bästa målskytt ifjol
6 mål - Joni Aho och Guy Gnabouyou
Nya spelare i laget
Benjamin Källman (EIF), Faith Friday Obilor (RoPS), Henrik Moisander (FC Lahti), Pape Habib Sow (Rio Ave FC, Portugal), Adama Tamboura (Hobro IK, Danmark) , Marios Nikolau (Levadiakos, Grekland)
Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Juuso Hämäläinen (RoPS), Vincent Onovo (HJK), Magnus Bahne (slutat), Kaan Kairinen (FC Midtjylland, Danmark), Petros Kanagoudis, Eric Matokou (Pafos, Cypern), Aleksi Laiho
Guy Gnabouyou lyckades bäst av Inters anfallare ifjol.Guy Gnabouyou lyckades bäst av Inters anfallare ifjol.Bild: Yle/Tomi Hänninen
Supporterintervju
Supporter Risto Nummela från FC Inters Ultraboyz , vem är den viktigaste spelaren i ert lag?
Våra mittbackar är viktiga. Jag tror att Obilor kommer att vara tuff också i år.
Vem slår igenom i ert lag år?
Benjamin Källman (17 år) har en bra chans till genombrott.
Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför FC Inter?
Det har jag inget svar på.
Vilket ligalag har de bästa supportrarna?
Det är nog HIFK. Åtminstone ifjol höll de fin stämning. De har mycket folk och de har ljud för sig. De verkar dessutom vara ett med laget. Det är det som gör stämningen.
Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?
Det är svårt att säga för det beror på matchdagen och matchorten om supportrarna alls har möjlighet att åka på bortamatcher. Det finns lag vars supportrar jag aldrig har sett. På vardagar ids inte folk från till exempel Rovaniemi komma hit.
Vart är det roligast att åka på bortamatch?
Jag arrangerar våra resor till bortamatcherna så jag har sett en hel del. I år ska det bli intressant att se de nya arenorna i Seinäjoki och Vasa. I Rovaniemi har jag inte varit ännu på grund av det långa avståndet. Det skulle vara kul att åka dit också.
Vart är det värst att åka på bortamatch?
Stadion i Helsingfors är så väldigt trist. Det finns visserligen förutsättningar för att det skulle vara bra men vinden drar rakt igenom det. Jag gillar inte konstgräs så det är också ett problem.
Lahtis är en fotbollsstad men deras båda stadion är ganska hopplösa. Där finns det en del att utveckla.